ONZE MUSEA
 

 

onze musea

onze heemtuin

onze publicaties

ons archief

doelstellingen

historiek

Het Heemhuis van onze kring is gevestigd in de Oranjerie van het Lintse gemeentepark, zie wegwijzer >>>. Het Heemhuis bevat:

 • het heemmuseum ‘Den Aker’ met het documentatiecentrum
 • het serremuseum ‘De Roskam’
 • het landbouwmuseum ‘De Ploeg’
 • een heem- en kruidentuin

Museum ‘Den Aker’ - erkend heemmuseum

Dit museumgedeelte omvat een dorpscafé 1900, een snoepwinkel anno 1930, een keldertje, een opkamer, een klaslokaal anno 1930 – 1950, een textielruimte, een tentoonstellingsruimte waarin de geschiedenis van de parochie en de gemeente worden uitgebeeld en, langs de buitenzijde van het gebouw, een huiskapel.

In dit gebouw bevindt zich tevens de documentatieruimte waarin bezoekers opzoekingen kunnen verrichten op woensdagmiddag van 14u tot 17u (behalve in juli en augustus).

 • dorpscafé 1900: de inhoud van dit café is afkomstig uit cafeetjes die er vroeger in Lint waren. Lint heeft altijd veel te maken gehad met bier, brouwerijen en herbergen. Destijds waren er 2 brouwerijen, meer dan 30 herbergen en op een gegeven moment 6 danszalen. Een herberg was tevens een belangrijke ontmoetingsplaats in het sociale leven. Nieuws werd er uitgewisseld (TV bestond niet, radio en kranten waren enkel voor gegoede burgers…), verenigingen en maatschappijen hadden er hun vergaderplaats (duivenbond, muziekmaatschappijen, wielerploegen…) en het was voor de meeste mensen ook hun enige ‘verzet’.
 • snoepwinkel: in deze ruimte werd een beeld geschapen van een snoepwinkel anno 1930 met het snoepgoed van toen en hun overheerlijke benamingen zoals tabletjes, affairekes, nobbelewitjes, strontcaramellen, bakkesvol, schippekevèren… Tevens zien we er een mooie verzameling oude koekjesdozen. Tijdens opendeurdagen en met speciale gelegenheden wordt er ook wel het ‘moderne’ snoep in puntzakken verkocht.
 • keldertje: dit is het oudste gedeelte van het gebouw. Het is gewelfd en vandaar in feite de benaming van het kamertje daarboven: de voutekamer. Omdat dit tevens de koelste plaats van het gebouw was, werd dit gebruikt als opslagkamer voor het voedsel (koelkasten bestonden er in die tijd nog niet). We zien er een botervat, pekelvat, aarden potten, pensenpers, fruit- en wijnpers, melkkannen…
 • opkamer of voutekamer: ‘la voute’ betekent ‘het gewelf’. Dit is een klein slaapvertrek boven het keldertje. We zien er een ‘twijfelaar’, een aantal devotievoorwerpen die vroeger in elke slaapkamer te vinden waren, een wieg, een bidet van toen…
 • klaslokaal: al wat de bezoeker hier ziet, komt uit de scholen van Lint. Links zien we de banken voor de jongens en rechts die voor de meisjes die ook moesten leren haken en breien. Er bevindt zich tevens een mooie verzameling didactische platen (meestal tweetalig).
 • textielruimte: in deze ruimte kan men de kleding bewonderen van geboorte tot … Van de luier en het busselkind tot de broek van ons moemoe. Tevens is er, buiten een verzameling strijkijzers, tevens een bonte verzameling hoofddeksels.
 • tentoonstellingsruimte: in deze ruimte wordt de geschiedenis van de parochie Lint (1766), en deze van de gemeente Lint (1869) belicht met enkele zeer mooie maquettes. Tevens komen 2 bekende Lintse kunstenaars in het daglicht te staan: Gommaar Janssens, kunstsmid en leerling van de Lierse kunstsmid Van Boeckel, en Lodewijk de Vocht, toondichter, die hier in Lint het befaamde lied ‘Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen’ heeft gecomponeerd.
 • huiskapel: deze huiskapel is ingericht met lithurgische voorwerpen, afkomstig uit Lint, en zo opgezet alsof het Tweede Vaticaans Concilie nog moet beginnen. Tijdens opendeurdagen kan je het wierook nog ruiken van het voorbije ‘lof’ en de deemoedigen kunnen er nog te biechten gaan in de biechtstoel voor hardhorenden.

Museum De Roskam

In dit museumgedeelte bevindt zich in de inkomhal een grote tentoonstellingsruimte waar regelmatig thematentoonstellingen worden georganiseerd, en in de gang zien we een aantal ambachten opgesteld zoals de kapper, de schoenmaker, de bakker en de kruidenier. In de nabije toekomst is er tevens nog ruimte voorzien voor andere beroepen. Voor de opstelling van de verschillende ruimten was er vooral oog voor detail: elke ruimte heeft zo bv een eigen kenmerkende vloer gekregen.

 • de kapper: dit interieur werd gevuld met voorwerpen uit een bestaande kapperszaak uit Lint. We vinden er alles van scheren tot wassen en knippen in een uitnodigend interieur.
 • De schoenmaker: in dit atelier liggen de lapjes leder nog op de grond alsof de schoenmaker het nog maar net heeft verlaten. Merk vooral het ‘Parisienneke’ op dat deze ruimte verwarmt en op de tafel de ‘ordinaal’ om licht te geven.
 • De bakkerij: in deze ruimte zien we nog een oude ‘voettrog’ om het deeg te mengen met aan de andere zijde de machinale versie. Het deeg gemengd en gerezen? Dan kan het zo in de oven achteraan.
 • De kruidenier: in deze kruidenierszaak anno 1930-1950 zien we nog dat vele produkten los werden verkocht, vinden we nog de pakken sunlight en vele andere zaken uit grootmoeders tijd. Merk ook het marmeren tegeltje op de toog op want vroeger moest nog ‘met klinkende munt’ betaald worden.
 • De schrijnwerker: hier bekijk je het atelier van een schrijnwerker met zijn vele soorten schaven, klemmen en boren. Met elk hun eigen betekenis en verhaal.
 • De fietsenhoek: maak kennis met fietsen van onze grootouders, hun carbuurlampen en oude fietsplaten. Ontdek er ook oude relieken uit het archief van "De Lintse Windklievers".

Landbouwmuseum De Ploeg

In dit museumgedeelte kan de bezoeker kennis maken met alles wat te maken heeft met de landbouw: van het zaaien tot het maaien en het oogsten, en welke transportmiddelen de boer vroeger gebruikte.

Heem- en kruidentuin

In de heemtuin (het boerenerf) bevinden zich een hondenhok, een waterput, het ‘huiske’ en een bijenhal. Daarachter zien we een verzorgde kruidentuin met ongeveer 300 verschillende kruiden en een moestuin met 'vergeten' groenten. Tijdens opendeurdagen worden er regelmatig geleide themawandelingen gehouden in deze kruidentuin onder begeleiding van een ervaren gids.
lees meer...

de moestuin
de heemtuin
Het authentieke dorpscafé dat vrolijk gebruikt wordt tijdens de activiteiten van de Kring
 
In de snoepwinkel vind je nog echte snoep van vroeger!
 
Het klaslokaal
 
De textielruimte
 
De bakkerij
 
De kruidenier
 
Bij de kapper
 
Landbouwmuseum De Ploeg
 
Landbouwmuseum De Ploeg
     
contact - bezoek - wegwijzer - publicaties - lid worden - home